Stress verminderen? 14 tips tegen stress
Een overspanning of burnout wordt bijna altijd veroorzaakt door aanhoudende stress. Je zou denken dat je stress daarom moet vermijden. Maar dat is vrijwel onmogelijk en zeker niet nodig; stress heeft namelijk ook voordelen. Je bent bijvoorbeeld alert en energiek. Wat je wel moet voorkomen, is dat een normale en onschuldige stresssituatie een langdurige en negatieve bron van stress wordt. Dit gebeurt in de meeste gevallen heel geleidelijk en vooral in het begin ongemerkt. Ben je dus bewust van je stressoren en zorg dat je ook in staat bent (én blijft) om je stress te verminderen.
14 tips tegen stress
- Doe eens 15 minuten helemaal niets
Je hebt het vaak niet in de gaten, maar je bent op een (werk)dag vaak continu bezig met allerlei taken en verplichtingen. Daardoor neem je niet de tijd om even aan niets te denken.
- Neem eens zomaar vrij
Veel mensen nemen enkel functioneel vrij (voor de loodgieter et cetera) en vrijwel nooit recreatief. Daarmee bedoel ik vrij nemen zonder een specifiek doel, dus enkel om te ontspannen en te doen waar je zin in hebt.
- Sluit je (werk)dag af met een simpele klus
De boog kan niet altijd gespannen zijn. Sluit je dag daarom af met een klus waar je niet heel veel concentratiekracht voor nodig hebt, of waar geen tijdsdruk op zit. Bouw je stress weer af.
- Pas je werktijden tijdelijk aan
Begin tijdelijk eens wat later op maandag en stop wat eerder op vrijdag. Oftewel: start rustig op en bouw op tijd af. Zo vermijd je dat je dit juist in het weekend doet.
- Onderneem positieve activiteiten
Zorg voor ontspanning. Zoek bewust naar compensatie voor je stress en voorkom dat je in een negatieve, vicieuze cirkel terechtkomt waar de energievreters de overhand krijgen.
- Stel je grens en zeg een keer nee
Denk niet dat inzet en meedenken (pleasen of voorkomen van een afwijzing) ervoor zorgen dat mensen je zien staan of rekening met je houden. Dat is niet zo!
- Breng je stressbron in kaart en doe iets aan de oorzaak
Stel voor jezelf een plan van aanpak op. Wat wil je niet meer? Wat wil je anders? Wat verwacht je van de ander? Wat heb je nodig? Moet je je doel(en) bijstellen?
- Ga een keer vroeger naar bed
De meeste mensen hebben genoeg aan een nachtrust van zes tot acht uur. Zorg dat je de komende nacht(en) de tijd neemt om een keer goed uit te rusten: plak er eens twee uur extra aan vast.
- Praat er met iemand over
Die ander hoeft jouw probleem niet op te lossen; hij hoeft alleen maar te luisteren. Zo vormt diegene jouw ‘overdrukventiel’, zodat de stressdruk in je hoofd vermindert.
- Moet het echt nu en allemaal ?
Vraag je dit eens vaker af. Is je antwoord nee? Ga dan naar tip 6.
- Maak een prioriteitenlijst
Niet alles is urgent. Een kenmerk van het opbouwen van stress is dat je het vermogen verliest om een goed overzicht te hebben. Oftewel: het vermogen om onderscheid te maken in het belang van je taken, verantwoordelijkheden en verplichtingen. Geef die een waarde of cijfer en maak hierin een rangorde. Maak een to-dolijstje voor meerdere dagen en houd daarbij rekening met tip 3.
- Neem pauzes
Gun jezelf de luxe van drie pauzes per dag. Werk niet door tijdens de lunch en zet je auto langs de kant als je onderweg bent.
- Zeg die verjaardag af
Zeg gerust een afspraak af en verminder zo het aantal negatieve prikkels. Maak even pas op de plaats.
- Kleur je dag en registreer je stress
Registreer je stressniveau op een kalender door je dag te markeren met een groene (topdag), oranje (vermoeiende dag) of rode stift (waardeloze dag). Leer om te gaan met je stressklachten. Ontdek door de kleuren een patroon en neem de andere tips nog eens door als je veel dagen oranje en rood inkleurt.